Wednesday, March 10, 2010

1st burden in this week already past !


salam everyone (:
uwaah i was so busy for this past few weeks
pluss lazy kott to update .
atas permintaan nyza , i da ada semangat na update balek
yeaah sayangg thanks a lot to u :DD

ok3 straight to the point
according to the title above , agghhh i felt such a relief for the 1st burden
oh what is that ?

JPJ TEST !

aghh cam ta sangkaa
alhamdulillah , sangat3 bersyukur
ta perlu bayar lagi utk tambahan n next week da dapat lesen yeaaah !
so da boleh poyo2 ngan dak2 yg selalu pandang rendah kat akuu
ha ameek kaau , aku da pass taau dgn sekali test , markah bukan cukup makan ok
(oh dear dila , tolong turun cket , asal na tinggi sangat ni duuh3)
tadela , aku tau korang sebenarnya saje je na beguraau n na provoke aku itu inilaa kn kn
aku da buktikan tau koraang , yeaah alhamdulillah (:


anyway here , for those who gonna be tested by JPJ ,
either this week or next week , all the best okay (:
i na share sikit ni antara pengalaman2 kitorang dalam satu francais kt sana

here are some of the guidelines :

1. korang jangan tekan pedal brek masa kat selekoh . kalau na tekan , tekan masa sebelum jumpa selekoh cz jpj boleh terus gagal kan , kerana boleh membawa bahaya .

2. kalau jpj cakap korang langgar lampu hijau , padahal masa tuu korang da lepas line tuu baru lampu kuning , so korang kena terangkan kat dia . dengan nada yg baik , contohnya , "maaf cik , kalau saya berhenti tadi , da melepasi garisan kuning dan seterusnya membahayakan pemandu2 yang lain" begitula kott lebih kuraang

3. tapi kalau korang na wat cam no2 tadi , korang kena make sure , bila nampak lampu hijaau , korang jangan kejaar , meter kena mantain je okay (:

4. time kat traficc light yg cam berbukit sikit , korang make sure kereta jangan mengundur tau bila na jalan , cz kalau kereta belakang tetiba hon sebab na bagi peringatan , kat situ jugak korang gagal terus . sebab da membahayakan pemandu lain ( so korang kena blame kereta yg hon tuu haha jangan2 ajaran sesat ni :D ) tp kalau dia ta hon cenaye kita ta gagal pun , unless lau kereta kita terundur banyak sangat .


ok next utk bahagian dua , korang mesti taahu , tp tapee , dila na citee gaak hehe


5. lau kt bukit , ada pecubaan dua kali kan ? lau 1st ta masuk tayar kt line kuning , so korang undurla . tp jgn wat second time , t gagal eemm , tp lau mati enjin kt ats bila tyr da msok tapee , ta gagal .
then masa na turun bukit , korang kena make sure gear betul2 masuk taau cz boleh te'reverse' and then lau rasa cm keta na reverse atau tana jalan , means ta balance clutch ngn minyak . koang kena betul2 balance kan , tekan minyk byk cket then clutch agkt smpai kete na geraak .

6. parking tuu mesti ok , slow2 , jangan langgar tiang taau

7. tiga penjuru , jangan mati enjin n jangan gerak lebih dari 3x cz memang terus gagal
na elak mati enjin , jangan lepas clutch sampai abes and jangan tekan brek tanpa tekan clutch (:

my dear friends , semoga berjayaa k
waah dila cite ni sume berdasarkan experiences , sangatla teruk masa mulaa2 , mati enjin cam perkara biasaa ahaa
tp kalau ada info yg salah , sila tegur sayaa , dila pun masih dalam tempoh belajar (:
semoga korang lulus dua2 ujiaan insyaAllah , semoga Allah permudahkan segala urusan kita aminnnn (:

then next burden uhh

SPM RESULT !
11/03/10
12 hours to go

dug dap dug dap. . . . .







8 comments:

nyza said...

wahhh!byk tips ny!
bgos2.
dila! praying the best for us oke!

Adika said...

uwaaaaaaaaaaaaaaaa
another girl pass the JPJ test..
(asal aku x lepas2 lg)
anyway...thanks 4 da tips yaw.....
:D

acid_amino said...

hehe...so how bout ur SPM? da kuar kn...erm2..

sindaDila said...

nyza : insyaAllah syg , goodluck k (:

sindaDila said...

adika , hey insyaAllah u can past after this ! do the best yaah (:

sindaDila said...

acid amino , yap alhamdulillah biasaa2 jee

acid_amino said...

haha..anyway congrat da lepas zaman persekolahan...next time da jd dak besa, dok kat campus..hehe..

sindaDila said...

hehe insyaAllah :DD